Mondkapjes kopen? Met deze 5 tips kan er niets verkeerd gaan

14 Sep 2020 2 min read No comments Blog
Featured image

Wil jij mondkapjes kopen? Dan is het heel goed mogelijk dat je niet weet waar je moet beginnen. Er worden een groot aantal soorten kapjes aangeboden, in allerlei uitvoeringen, verscheidene kleuren en bij een groot aantal aanbieders. Mondkapjes genoeg dus, maar het grote aanbod maakt mondkapjes kopen wel een stuk lastiger. Met de onderstaande 5 tips is het al een stuk gemakkelijker.

1.     Welke mondkapjes wil je kopen?

Je maakt al een selectie van het aanbod als je je van tevoren bedenkt welke mondkapjes je kopen wilt. Je hebt de keuze uit stoffen mondkapjes en wegwerp mondkapjes. De stoffen kapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Dat is milieuvriendelijker en goedkoper als je veel met het openbaar vervoer reist. De wegwerp mondkapjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en daarna gooi je ze weg. Heb je ze maar sporadisch nodig, dan is dat een goede keuze.

2.     Koop niet-medische mondkapjes

Voor het dagelijks leven zijn niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht gemaakt. Dat is om de voorraad medische mondkapjes, die voor beroepen in de zorg noodzakelijk zijn, niet aan te tasten. Ga je mondkapjes kopen, kies dan dus altijd voor de niet-medische variant. Dit staat als het goed is duidelijk aangegeven.

3.     Kies voor een Nederlands verkooppunt

Je kunt mondkapjes kopen bij verkopers wereldwijd. Maar het is beter om toch voor een Nederlandse verkoper te kiezen. Deze weten wat de regels zijn in ons land en passen hun assortiment daarop aan. Daarnaast is het bij mondkapjes ook wel handig om de productomschrijving in je eigen taal te lezen. Nederlandse verkopers zullen erbij zetten dat het een mondkapje is dat is toegestaan in het openbaar vervoer. Je hebt dan meer zekerheid dat deze aan de Nederlandse richtlijnen voldoet.

4.     Kies het juiste aantal

Het is ook belangrijk om voldoende mondkapjes te kopen. Als je besluit voor stoffen kapjes te gaan, houd er dan rekening mee dat er altijd een paar in de was zullen zitten. Wegwerp mondkapjes zijn te krijgen in grote verpakkingen, maar heb je die wel allemaal nodig? Alle mondkapjes mogen maar één keer gebruikt worden en daarna moeten ze bij het restafval of in de wasmand. Iemand die vijf dagen per week naar het werk reist met de bus en ook weer terug, heeft dus elke week minimaal tien mondkapjes nodig.

5.     Maak je mondkapjes zelf

Je hoeft geen mondkapjes te kopen, want in het openbaar vervoer mag je ook een zelfgemaakt mondkapje dragen. Heb je ergens een oud T-shirt liggen of een zakdoek, dan maak je daar in 5 minuten een mondkapje van. Het enige wat je nodig hebt is de stof, twee elastieken bandjes, een schaar en een naaimachine (of naald en draad). De instructies zijn door de Rijksoverheid verspreid en gemakkelijk te vinden. De voordelen en gebruiksaanwijzing voor zelfgemaakte mondkapjes zijn exact hetzelfde als voor stoffen exemplaren die je koopt. Je bespaart geld én geeft een oud T-shirt een tweede leven.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *